Трибина: Безбедност деце је одговорност свих нас!

Трибина: Безбедност деце је одговорност свих нас!

Одржана трибина „Безбедност деце је одговорност свих нас“ у организацији Ужичке акције

У препуној сали Градске куће, одржана је трибина „Безбедност деце је одговорност свих нас“  у организацији покрета Ужичка акција. На трибини су говорили Игор Јурић, оснивач Центра за несталу и злостављану децу и Радован Новаковић, адвокат и председник Ужичке акције. 

2014. целу Србију је потресла вест да је потрага за несталом Тијаном Јурић трагично завршена. Годину дана касније оснива се Фондација Тијана Јурић са циљем повећања безбедности и чувања успомене на настрадалу Тијану. После 6 година, фондација прераста у Центар за несталу и злостављану децу. Иницијативом Центра мења се члан Закона о унутрашњим пословима и потрага за несталим дететом креће одмах, уместо дотадашњих 48 сати.

 Центар организује разне радионице и едукативне пројекте на теме побољшања безбедности вршњачког насиља, трговине људима, безбедности на интернету и борбе против педофилије. Тренутни примарни циљ Центра јесте увођење система Амбер Алерт.

 Амбер Алерт је систем који упозорава јавност објављивањем и ширењем информација у случајевима нестале деце. Објаве путем различитих медија могу да допру до грађана који ће допринети потрази. На увођењу Амбер Алерт-а у Србији, од 2015. године интензивно ради Игор Јурић у склопу своје организације Центар за несталу и злостављану децу. 

У фебруару ове године, у оквиру Министарства унутрашњих послова,  формиран је Тим за увођење Амебер Алерт система. Како званичници најављују увођење система биће завршено до новембра 2023.

На трибини Јурић је говорио о најзаступљенијим видовима насиља над децом и том приликом приказао је материјале Центра на тему безбедности деце и опасности које им прете. Такође, истакао је значај комуникације са децом и постојања међусобног поверења.  Први део трибине је реализован у форми интерактивне радионице у којој су могли да учествују сви присутни.

Ово је била прва акција новооснованог покрета, која је протекла више него успешно. Господин Радован Новаковић уручио је господину Јурићу захвалницу испед Ужиче акције у име добре сарадње и будућих заједничких пројеката.

 

Пратите нас на мрежама

Димитрија Туцовића 78
31000, Ужице

Пон – Пет: 08:00 – 16:00

Пријави се на њузлетер

Прати актуелности из Ужица и буди у корак са нашим акцијама.

УЖИЧКА АКЦИЈА © 2024. Сва права задржана