Вратимо водопад!

Вратимо водопад!

Ужичка акција покренула петицију ВРАТИМО ВОДОПАД на старој хидроцентрали. Одзив грађана био је велик, већ у првим сатима акције. 

Ужичани се са носталгијом сећају изгледа Старе хидроцентрале пре реконструкције, која траје близу 5 година. Водопад, који се налазио одмах поред хидроцентрале, више не постоји. Не ради се само о естетици, већ и о традицији и екологији. Водопад постоји од 1910. године, што ће рећи од самог оснивања хидроцентрале. Зашто мењати нешто што је традиционално на истом месту и зашто је водопад гурнут у цев?

ЕПС је радове на хидроцентрали започео још 2018. године. Испоставило се да нема адекватну грађевиснку дозволу, што ће рећи да су радови нелегални. У априлу 2021. Завод за зашиту споменика културе у Краљеву (у чијој је надлежности заштита овог споменика културе), донео је одлуку да ЕПС успостави пређашње стање и врати водопад на стару хидроцентралу. Ова одлука до данас није испоштована, а покрет Ужичка акција решио је да предузме нешто по том питању и да стане на пут јавашлуку у државним институцијама.

Хидроцентрала ,,Под градом“ прва је хидроцентрала у Европи по Теслином принципу полифазних струја. У целом свету је друга, одмах после оне на Нијагариним водопадима.

Идеја за њену градњу родила се крајем XИX века, одмах после изградње ткачке фабрике. Свему томе претходило је оснивање Акционарског друштва. Пошто је акционарима био потребан јефтин извор енергије, решили су да искористе енергетски потенцијал Ђетиње.

Градњу хидроцентрале подржао је и краљ Александар Обреновић, који је лично учествовао у постављању њеног темеља. Овим пројектом град је добио велики привредни развој, као и савремену електричну мрежу.

2000. године Централа је потпуно обновљена. У згради хидроцентрале се налази и Музеј технике, само га је скоро немогуће посетити. Зграда хидроцентрале је затворена за посете. На сајту ТО Ужице пише да је ,,посету неопходно најавити“.

Реч је о објекту са историјским значајем и са великим туристичким потенцијалом. Пре свега је битно да Ужичани, нарочито они млађи, знају историјат једног од симбола града. У крајњој линији, град би могао да има више него пристојне приходе од туристичких посета.Пошто се туризам константно промовише, био би ред да се коначно нешто предузме по том питању.

Покрет Ужичка акција врло је одлучан у намери да се донета одлука испоштује и у тој борби има подршку више од 1500 грађана Ужица који су потписали петицију.

 
Previous Ужице за Видића!

Пратите нас на мрежама

Димитрија Туцовића 78
31000, Ужице

Пон – Пет: 08:00 – 16:00

Пријави се на њузлетер

Прати актуелности из Ужица и буди у корак са нашим акцијама.

УЖИЧКА АКЦИЈА © 2024. Сва права задржана