Трибина: Еколошка свест – едукација и активизам

Трибина: Еколошка свест – едукација и активизам

У организацији Ужичке акције, у уторак, 18. априла, у Свечаној Сали Градске куће,  одржана је трибина под називом “Еколошка свест-едукација и активизам.” Говорници на трибини били су проф. др Ратко Ристић, проректор Универзитета у Београду, Драган Симовић, пољопривредник и еколошки активиста и господин Радован Новаковић, авокат и председник покрета Ужичка акција.

Професор др Ратко Ристић рођен је у Лозници, завршио је Шумарски факултет у Београду, Одсек за водопривреду ерозионих подручја. Данас је декан овог факултета.  Члан је ИАХС (Интернатионал Ассоциатион оф Хyдрологицал Сциенцес); WАСWЦ-а (Светска организације за конзервацију земљишта и вода); Инжењерске коморе Србије као и Асоцијације просторних планера Србије.


На трибини, професор Ристић је врло аргументовано говорио о темама везаним за општу екологију и еколошке проблеме, али и актуелне теме изградње мини-хидроцентрала и ископавања литијума. Објаснио је последице изградње мини-хидроцентрала на Старој планини и зашто не смемо дозволити ископавање литијума у Србији, а нарочито у широј околини Јадра. Напоменуо је и угроженост Хомољских планина, где је планирано рударење злата. Због свог активизма и борбе против уништења животне средине од стране мултинационалних компанија, професор Риситић често је трпео нападе и од државних званичника.

Драган Симовић је један од познатијих еколошких активиста И истакнути борац против Рио Тинта. Иначе је пољопривредник и прави домаћин из села Средња Добриња. Постао је препознатљив по шајкачи коју је поносно носио на свим досадашњим еколошким протестима. Господин Симовић је говорио о значају еколошког активизма и истакао да, иако је савремена тековина, итекако може бити повезан са традицијом.  

Господин Новаковић говорио је о будућим пројектима Ужичке акције који ће бити везан за екологију, која је главни проблем у нашем граду. 

Град Ужице је годинама у врху листе најзагађенијих градова у Србији тако да је од изузетне важности подићи свест људи о значају еколошког активизма. Учесници трибине су афирмисани борци за еколошки чисту Србију, тако да је ово била јединствена прилика да се чује њихово стручно мишљење

Присутни су били нарочито заинтересовани за проблем загађеног ваздуха у нашем граду, као и загађења реке Ђетиње. Одзив грађана је био велики, што буди наду да ће еколошка свест бити све већа, што је граду попут Ужица неопходно. Уколико желимо промене на пољу животне средине, оне морају почети од нас самих!

Previous Вратимо водопад!

Пратите нас на мрежама

Димитрија Туцовића 78
31000, Ужице

Пон – Пет: 08:00 – 16:00

Пријави се на њузлетер

Прати актуелности из Ужица и буди у корак са нашим акцијама.

УЖИЧКА АКЦИЈА © 2024. Сва права задржана